Vuur stoken

👍 Beste haardhout om te stoken 🔥

Het stoken van haardhout wordt steeds populairder. Zowel thuis als op vakantie heeft het stoken van een mooi vuurtje een geweldige aantrekkingskracht op de meeste mannen. Ook op steeds meer campings zie je dat je bij je tent of caravan een vuurschaal mag neerzetten om vervolgens s ‘avonds een mooi vuurtje in te maken om je lekker op te warmen.

Belangrijk bij het stoken van een houtvuur is de brandstof. Uiteraard weet iedereen dat hij onbehandeld en echt haardhout moet gebruiken maar welke soort is nu eigenlijk het beste en hoe droog moet het haardhout zijn. In dit blog artikel vind je alle informatie.

 

Vochtigheidsgraad van haardhout

Wanneer het hout nog niet lang genoeg gedroogd heeft zorgt dit voor veel rook en een slechte verbranding. Het is dus zaak dat je zorgt voor, goed droog hout.

Het vochtgehalte van het hout kan je makkelijk zelf controleren. Smeer aan de ene kant van het houtblok wat afwasmiddel. Vervolgens blaas je aan de andere kant van het haarhout hard door het houtblok heen. Als je aan de kant van het afwasmiddel bubbeltjes zie verschijnen betekend dat, dat de lucht er gemakkelijk doorheen kan en je dus te maken hebt met mooi droog hout!

 

De bekendste houtsoorten die gebruikt worden voor het stoken van een vuurschaal of houtkachel zijn:

  • Berkenhout
  • Essenhout
  • Eikenhout
  • Beukenhout
  • Elzenhout
  • Gemixed hout

 

Het beste hout om mee te stoken is Essenhout.

Dit hout brand mooi en langzaam, is goed in kleine stukjes te hakken voor het aanmaken van aanmaakhoutjes en is ook nog is makkelijk aan te steken.  Eikenhout is een hele goede optie mocht je liever een ander houtsoort gebruiken of het essenhout niet meer voorradig zijn.

Een pallet gemixt haardhout is een goede optie als je net begint met stoken en nog nooit eerder een houtkachel hebt gehad. Je kan dan verschillende houtsoorten uitproberen. Prijstechnisch is deze optie ook meestal het voordeligst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *